Share
Voorvertoning
Deze keer twee weken wereldwijd nieuws
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
 
 
 
 
Dit is alweer de vierde lijst van incidenten die relevant zijn rond de Transgenderwet.
Een overzicht van de gebeurtenissen
van 31 oktober-14 november 2022
 
Beste ,

Dit keer liet de nieuwsbrief wat langer op zich wachten, maar we beginnen met goed nieuws uit eigen land: het Tweede Kamerdebat over de Transgenderwet is opnieuw uitgesteld, ditmaal tot 6 februari 2023.

Als iedere man bij het stadhuis zijn geslacht zonder enige controle kan vervalsen, dan heeft dat grote maatschappelijke gevolgen. In andere landen is al gebleken hoe riskant zelfidentificatie is, met name voor vrouwen, kinderen en LHB’ers, maar ook bv. voor de vrijheid van meningsuiting.

In het debat over deze wet in de Tweede Kamer op 28 september werden voorbeelden van de negatieve gevolgen van zelfidentificatie in andere landen keer op keer weggewuifd als ‘incidenten’ en ‘anekdotes’. Als reactie hebben wij besloten om de gebeurtenissen die zich sinds het Kamerdebat hebben voorgedaan te bundelen in een nieuwsbrief. Dit is de vierde van die reeks. Zo willen we laten zien dat al die zogenaamd losse incidenten samen een patroon vormen.

Op 6 februari debatteert de Tweede Kamer verder over deze wet. Wij sturen deze nieuwsbrief op naar alle Kamerleden, de media en iedereen die interesse heeft. We hopen dat de vrouwenrechten, kinderrechten en rechten van LHB’ers dit keer wel serieus genomen worden en dat de wet wordt weggestemd.


We willen allereerst de aandacht vestigen op een
rechterlijke uitspraak uit Den Haag die niet door de media is opgemerkt, maar die bevestigt wat tegenstanders van de Transgenderwet vreesden, namelijk dat mannen er in bepaalde situaties voordeel bij hebben zichzelf makkelijk tot vrouw te kunnen verklaren. Bijvoorbeeld om asiel te krijgen in Nederland:

NL (1/11/2022): Asielzoeker wint hoger beroep tegen afgewezen asielaanvraag door zich tot ‘transvrouw’ te verklaren. Een homoseksuele man uit Trinidad en Tobago, wiens asielaanvraag in Nederland op grond van zijn seksuele geaardheid werd afgewezen, diende vervolgens een nieuwe asielaanvraag in als ‘transvrouw’. Ook deze aanvraag wordt afgewezen. De man gaat in hoger beroep en voert een piepklein onderzoek (onder 15 personen) aan om aan te tonen dat het in Trinidad en Tobago niet veilig is voor ‘transpersonen’. De rechtbank van Den Haag gaat hierin mee en draagt het Ministerie van Justitie (de IND) op een nieuw besluit over de asielaanvraag nemen. Het Ministerie van Justitie vindt de ‘transgender identiteit’ van de man “geloofwaardig” en deze wordt ook door de rechtbank geen moment in twijfel getrokken.

1. Incidenten
 • ARGENTINIË (31/10/2022): een 50-jarige man, beschreven als ‘transvrouw’, staat terecht wegens mensenhandel en poging tot moord. De vermeende pooier, die zich Paloma León laat noemen maar in zijn identiteitsbewijs nog steeds als Daniel Ariel Araya Segura te boek staat, heeft een eerdere veroordeling wegens moord. Aanleiding voor de arrestatie was een anonieme tip van iemand die beweerde dat Araya Segura een dertigtal personen, waaronder minderjarigen, seksueel exploiteerde in een woning.
 • VS (2/11/2022): ‘Trans’ leerkracht voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd vanwege controversiële video’s in klaslokaal. De video’s tonen onder andere leerlingen die tijdens de les seksuele gedragingen verrichten in het klaslokaal. De man onderhield ook communicatie met leerlingen zonder enige vorm van toezicht en liet zich daarin ‘moeder’ noemen.
 • IERLAND (2/112022): Man (67) veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf wegens het begluren van 5- en 6-jarige meisjes in de kleedkamers van een openbaar zwembad. Louis Nugent werd onder andere betrapt bij het verstoppen van spiegels en mobiele telefoons in badhokjes. Ierland heeft sinds 2015 een wet die ‘zelfidentificatie’ van het geslacht mogelijk maakt.
 • ARGENTINIË (2/11/2022): Man beschreven als ‘transvrouw’ opgepakt wegens moord op de 18-jarige prostituee Brenda Córdoba (artikel in het Spaans). Na verspreiding van videobeelden een jaar na de moord konden de 34-jarige man en zijn medeplichtige dankzij getuigen worden gearresteerd. Op de beelden is te zien hoe de man de vrouw van achteren aanvalt en na een worsteling driemaal met een mes op haar insteekt. De dader ontsnapte samen met een andere man die als ‘travestiet’ wordt beschreven. Beide mannen zijn in hechtenis genomen. De moord werd aanvankelijk aangemerkt als femicide. Femicide, moord op een vrouw  gepleegd door een man, wordt beschouwd als een specifieke vorm vanwege het misogyne karakter. Het op die manier categoriseren van deze extreme vorm van geweld tegen vrouwen is noodzakelijk om het effectief te kunnen analyseren en tot specifieke oplossingen te komen. Maar omdat later bleek dat de man zich identificeerde als ‘transvrouw’, is de door hem gepleegde slachting gereduceerd tot een “gewone” moord en wordt deze niet opgenomen in de statistieken van femicide.
 • VK (2/11/2022): Man verschijnt op dezelfde dag als man en als vrouw voor de rechter. Alan Morgan, een 50-jarige man met een lange lijst aan eerdere veroordelingen, staat op dezelfde dag terecht voor feiten die hij als man en als ‘vrouw’ - onder de naam Alannah Morgan - heeft gepleegd. Als ‘vrouw’ werd hij onder meer veroordeeld wegens urineren in het openbaar en als man werd hij veroordeeld wegens agressief en bedreigend gedrag en het tonen van zijn geslachtsdelen aan vrouwen. De rechter richtte zich tot Morgan als ‘vrouw’ en legde hem geen gevangenisstraf op omdat dit hem “extreem lijden” zou kunnen veroorzaken.
 • VS (3/11/2022): Prominent transactivist gearresteerd wegens onzedelijke voorstellen aan een minderjarige. Lailani Muniz, een 39-jarige man die zich volgens de aanklacht “identificeert als een meisje”, deed zich online voor als tienerjongen en probeerde af te spreken met een 14-jarige jongen voor orale seks. De jongen was in werkelijkheid een man die voor een organisatie werkt die pedofielen ontmaskert. De organisatie heeft een video van de undercoveroperatie online gezet. Muniz werd in juni 2022 nog geëerd als LHBT-activist ter gelegenheid van het begin van Pride-maand.  
 • ARGENTINIË (4/11/2022): 22-jarige man beschreven als ‘transvrouw’ opgepakt wegens doodsteken partner. De man beweert dat het slachtoffer zelfmoord heeft gepleegd. (artikelen in het Spaans)
 • VK (4/11/2022): ‘Transgender’ pedofiel verblijft 71 dagen in blijf-van-mijn-lijfhuis voor kwetsbare vrouwen en kinderen. Katie Dolatowski, een 22-jarige man veroordeeld wegens het aanranden van een 10-jarig meisje in een openbaar toilet en het heimelijk filmen van een ander meisje, gebruikte een andere naam - gestaafd door officiële documenten- om zijn criminele verleden te verbergen. De directeur van het blijfhuis: “We weten dat een crimineel met authentieke identificatie toegang kan krijgen tot elke opvang en we zijn niet de enigen die op deze manier gemanipuleerd worden.”
 • VK (5/11/2022): Mannelijke zedendelinquent die als vrouw verkleed was, is in hechtenis genomen wegens een aanval op een man. Wayne Rogers was al eerder veroordeeld voor geweld. De politie verzaakte destijds om in het opsporingsbevel een profiel te geven aan de hand waarvan mensen hem zouden kunnen herkennen. In het profiel stond niet vermeld wat het meest belangrijke identificerende kenmerk was: namelijk dat het ging om een man in vrouwenkleding. Noch werd zijn geslacht vermeld of een omschrijving van zijn uiterlijk gegeven.

2. Zelfidentificatie
 • BELGIË (2/11:/2022): Het Belgische bedrijf bpost laat klanten vanaf eind dit jaar zelf kiezen welke voornaam er op hun bankpas komt te staan. Dit mag een andere naam zijn dan die waaronder ze in de burgerlijke stand staan ingeschreven. “Zo kunnen mensen die tot de LGBTQIA+-gemeenschap behoren, met name transgender en/of niet-binaire personen, over een betaalpas beschikken die hun werkelijke identiteit weergeeft”, aldus een woordvoerder.
 • VK (5/11/2022): ‘Trans’ criminelen kunnen via achterdeur eerdere veroordelingen verbergen bij sollicitaties.
 • Spanje (7/11/2022): Mogelijke wijziging transgenderwet verdeelt Spanje.

3. Kinderrechten
 • NL (31/10/2022): Een jonge man die als tiener trachtte van geslacht te veranderen, heeft spijt: “Er zijn andere en soms ook betere manieren om genderdysforie te behandelen dan met een medische transitie. Psychotherapie, je angsten overwinnen, jezelf leren accepteren. Maar over zelfacceptatie is nooit met mij gesproken.”
 • VS (2/11/2022): Ex-vrouw beschuldigt prominent basketballer Dwyane Wade ervan hun 15-jarige zoon onder druk te zetten om zich ‘transgender’ te verklaren voor financieel gewin.

4. Bredere maatschappelijke gevolgen
 • JAPAN (31/10/2022): Tokyo vraagt niet meer naar geslacht op inschrijfformulieren voor de middelbare school om de “psychologische belasting voor leerlingen van een seksuele minderheid weg te nemen”.
 • SPANJE (3/11/2022): Psychologen doelwit van bommeldingen en doodsbedreigingen wegens kritiek op genderideologie. Ook professoren aan de faculteit politicologie die de ‘queer-beweging’ bekritiseren, hebben doodsbedreigingen ontvangen (artikel in het Spaans). Spanje debatteert momenteel over een transgenderwet.
 • GRIEKENLAND (3/11/2022): Voormalig topvoetballer veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens ‘transfobe” berichten op sociale media.
 • VK (3/11/2022): Journaliste Hadley Freedman beschuldigt The Guardian ervan belangrijke discussies over ‘genderidentiteit’ te censureren.
 • VK (3/11/20220: Klokkenluiders van de enige genderkliniek voor kinderen in Schotland hebben jarenlang formeel geklaagd over de procedures voor patiëntenveiligheid, zo blijkt uit recent openbaar gemaakte documenten. De Sandyford-kliniek functioneert volgens een vergelijkbaar model als de Tavistock-genderkliniek in Londen, die na een onderzoek in opdracht van de regering gaat sluiten. Video’s van een van de klokkenluiders
 • VS (11/11/2022): 18-jarige ‘detransitioner’ klaagt kliniek aan wegens “experimentele” behandeling. Chloe Cole kreeg op 13-jarige leeftijd  puberteitsremmers en testosteron voorgeschreven en onderging op 15-jarige leeftijd een dubbele borstamputatie. “Ik nam als kind een volwassen beslissing.”

5. Taalgebruik
 • VS (4/11/2022): In Virginia is een rechtszaak begonnen over het ontslag van een middelbareschoolleraar die weigerde voornaamwoorden voor een leerling te gebruiken die in strijd waren met diens geslacht. Peter Vlaming gebruikte wel de naam waarmee de leerling wilde worden aangesproken, maar gebruikte in het geheel geen voornaamwoorden om naar de leerling te verwijzen.
 • NIEUW-ZEELAND (6/11/2022): Raad van verloskundigen verwijdert de woorden ‘vrouw’ en ‘moeder’ uit zijn richtlijnen.

6. Sport
 • NIEUW-ZEELAND (2/11/2022): Man “wint” de eerste prijs bij de vrouwen in het Phoenix Enduro mountainbike-evenement.
 • AUSTRALIË (3/11/2022): Man “wint” eerste prijs in een boomklimcompetitie voor vrouwen.
 • VS (11/11/2011): Man “wint” titel staatskampioenschap veldrijden bij de vrouwen.
 • VS (11/11/2011): Man “wint” internationale wedstrijd veldrijden elite bij de vrouwen.

7. En tot slot...
 • NL (27/9/2022): Dit is een artikel van alweer ruim een maand oud, maar we vinden dat elk Kamerlid dit zou moeten lezen. Het is een interview met een jonge vrouw die spijt heeft van haar poging man te worden. Ze realiseert zich nu dat de zorgverleners geen oog hadden voor háár, maar alleen voor haar vermeende genderdysforie.
 • In SPANJE wist vorige maand een gewelddadige man de wet inzake mannelijk geweld (Ley de Violencia Machista) te ontwijken door zichzelf tot vrouw te laten verklaren. Toen zijn vrouw aangifte ging doen van huiselijk geweld bleek de man - buiten haar medeweten -  enkele maanden daarvoor zijn geregistreerde geslacht te hebben veranderd. Daardoor kon zij volgens de politie geen beroep doen op de wet die vrouwen specifiek beschermt tegen geweld van mannen. Ondanks dat een psychiater hem eerder bestempeld had als ‘travestiet’ en niet als ‘transseksueel’, kon de man zijn geslacht bij de burgerlijke stand laten veranderen. De advocaten van de vrouw wijzen erop dat dit geval aantoont dat de aankomende wet op zelfidentificatie in Spanje, die het nog makkelijker maakt op papier van geslacht te veranderen, de rechten van vrouwen ondermijnt. De wet is goedgekeurd door de ministerraad en ligt nu ter goedkeuring bij het congres. 


Als organisatie krijgen wij geen subsidie van de overheid. We werken met vrijwilligsters en maken uiteraard wel kosten. Zo zijn we bezig met het maken van brochures over genderideologie voor sport en scholen.

Klik op onderstaande afbeelding en draag ook een steentje bij. Je kunt het bedrag aanpassen.


 

 
 

Voor vragen zijn we bereikbaar op info@voorzij.nl.

 
 
 
 
 
Facebook
 
Twitter
 
Youtube
 
Website
 
Email
 

Email Marketing door ActiveCampaign